Veelgestelde vragen over basisch water

basisch water en wateronisatoren zijn relatief nieuw

Veel gestelde vragen over basisch water en waterionisatoren

Antwoorden op veel gestelde vragen over basisch water

Wanneer uw vraag hier niet bij staat kunt u ons mailen of bellen.

U kunt ons ook bezoeken in onze shop in Enschede.

Wie kan en wie zou eigenlijk basisch water moeten drinken?

In principe kan iedereen basisch water drinken. Alleen als een alkalose medisch is vastgesteld (een erg weinig voorkomende ziekte) mag geen basisch water worden gedronken. Misschien dat het drinken van zuur Oxidwater dan zinvol kan zijn. Bij aandoeningen van de organen (bijvoorbeeld hartaandoeningen, nierfunctieproblemen en dergelijke) is het aan te raden om voor het drinken van basisch water uw arts of natuurgeneeskundig behandelaar te raadplegen.

Voor baby’s en peuters is het uitstekend om zwak basisch water (stap1) te drinken. Het is bij uitstek geschikt voor het maken van babyvoeding.

Ook voor oudere kinderen is basisch water zeer goed. Eventueel kan iets minder sterk basisch water gekozen worden dan voor volwassenen. Onze ervaring is dat kinderen dit water erg graag drinken en na een tijdje geen trek meer hebben in zure frisdranken zoals sinas en koolzuurhoudende drank.

Basisch water is bijzonder goed voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap zijn bijzonder veel basen nodig omdat het kind in basisch vruchtwater groeit. De benodigde basen worden onttrokken aan het lichaam van de zwangere vrouw.

Het lichaam van de vrouw geeft duidelijk prioriteit aan de baby in haar buik boven haarzelf en stelt dan ook alle beschikbare basische mineralen ter beschikking. Als het vruchtwater gezond is heeft het een basische pH waarde en ruikt het aangenaam. Maar veel verloskundigen hebben andere ervaringen. Ze zeggen dat het vruchtwater steeds vaker stinkt en zuur is, vooral bij jonge moeders die roken. Baby’s die in zuur vruchtwater zijn gegroeid hebben vaak last van huidproblemen en allergische reacties.

Een gebrek aan basen is de oorzaak van de ochtendmisselijkheid waar veel zwangere vrouwen over klagen. In Japan is vastgesteld dat door het drinken van basisch water veel klachten tijdens de zwangerschap kunnen worden voorkomen.

Ook voor senioren kan basisch water veel betekenen. Vaak leiden ze aan uitdroging omdat veel te weinig water gedronken wordt. Energiegebrek kan hiervan de reden zijn. Het lichaam heeft dan niet genoeg energie om het normale water, dat weinig elektronen bevat, “op te laden”. Omdat basisch water het lichaam vrije elektronen ter beschikking stelt, drinken senioren vaak weer graag en meer water.

Sporters kunnen hun voordeel doen met het drinken van basisch Actiefwater omdat het de beschikbare hoeveelheid zuurstof in het lichaam verhoogt. De spieren kunnen daardoor beter van zuurstof worden voorzien. Sporters geven aan dat ze minder spierpijn hebben en dat ze sneller herstellen.
Terug naar boven

Waar op te letten bij het drinken van basisch water?

We adviseren om dagelijks 30 ml basisch Actiefwater te drinken per kilogram lichaamsgewicht. Als het erg warm is, bij droge lucht van centrale verwarming, als zout wordt gegeten of bij zwaar lichamelijk werk en sport kan deze hoeveelheid worden verhoogd tot maximaal het dubbele. Het is niet mogelijk om teveel basisch water te drinken omdat het lichaam een eventueel overschot aan basische mineralen gemakkelijk kan uitscheiden. Bovendien worden bij de celstofwisseling voortdurend nieuwe zuren aangemaakt ter neutralisering van basen.

Volgens Japanse en Russische onderzoeken ligt de optimale pH waarde van drinkwater rond de 9.

Het is het beste om basisch Water zo snel mogelijk uit het apparaat te drinken omdat met name de vrije elektronen snel vervluchtigen. Onder laboratoriumomstandigheden is vastgesteld dat de uitgangswaarde van -400mV na 8 uur was gestegen tot -200mV. De redoxpotentiaal van het basische water heeft dus onder realistische omstandigheden een halfwaarde tijd van tussen de 4 en de 8 uur. Overigens is deze wel sterk afhankelijk van de mineralisering van het water.

De hoge pH waarde blijft langer bestaan maar daalt in de loop van de tijd langzaam. Ook in afgesloten flessen vermindert de pH waarde. Alle waardes zijn sterk afhankelijk van de invloeden van de omgeving. Warmte, beweging, elektromagnetische velden, licht en dergelijke kunnen de processen sterk versnellen.

Het is belangrijk om te weten dat als u voor het eerst basisch water drinkt er soms sterke lichamelijke reacties kunnen optreden. Hoofdpijn, migraine, diarree en gewrichtspijn kunnen optreden door de ontgiftingsreacties van het lichaam. Het is daarom aan te bevelen om in het begin niet te sterk basisch water te drinken. U kunt het beste voldoende water drinken maar beginnen met een zwakke pH waarde, bijvoorbeeld stand 1 en dan in een aantal weken de sterkte langzaam verhogen. Ook ondersteunende maatregelen kunnen helpen om deze reacties te verminderen of helemaal te vermijden.

Voor het innemen van allopathische medicijnen kunt u het beste neutraal water gebruiken omdat basisch water de oxiderende eigenschappen van medicijnen kan verminderen.
Terug naar boven

Waar kan OxidWater voor worden gebruikt?

Met een redoxpotentiaal dat kan oplopen tot +1100 mV is zuur Oxidwater een oxidatiemiddel dat elektronen uit batterijen rooft en kapotmaakt. Zuur Oxidwater kan worden gebruikt om handen, keukenapparaten, groente, fruit en dergelijke te wassen. Apparaten en kleinere wonden kunnen worden verzorgd. De vismarkt in Tokyo wordt bijvoorbeeld schoongemaakt met zuur OxidWater en bij het vliegveld van Frankfurt am Main worden de tankauto’s die water naar de vliegtuigen brengen gereinigd met zuur OxidWater. Uit proeven blijkt dat zuur OxidWater bij huidaandoeningen, kleinere brandwonden, insectensteken, wondjes en dergelijke erg goede effecten heeft.

Uit ervaringen van mensen die basisch water gebruiken blijkt dat zuur Oxidwater erg geschikt is voor mondspoelingen en gebruik in een monddouche, voor het wassen van (zweet)voeten, haar spoelen na het haar wassen en dergelijke.

Super geoxideerd water dat met speciale sterke waterioniseerders gemaakt kan worden heeft een redoxpotentiaal wat op kan lopen tot +1.100mV met een pH van 1,5. Uit testen blijkt dat dit water zelfs antibiotica resistente bacteriestammen kan doden. Ondanks deze bijzonder sterke desinfecterende werking is zuur Oxidwater volledig onschadelijk voor de huid

Zuur OxidWater wordt in Japan succesvol toegepast bij de behandeling van doorligplekken door lang liggen (decubitis), open plekken op de rug, ontstoken wonden na operaties en dergelijke. Ook wordt het in combinatie met basisch Water toegepast bij pasgeboren baby’s. De baby’s krijgen basisch water te drinken en worden enkele malen per dag met zuur OxidWater gewassen.

De baby-neurodermitis reageert vaak goed op zuur water..

In de landbouw wordt het succesvol toegepast in de bestrijding van schimmels en andere plantenziektes.

Zuur Oxidwater is niet giftig en kan zonder beschermingskleding en zonder enig gevaar worden toegepast. Er blijven gegarandeerd geen resten achter, niet in de planten en niet in de grond en het grondwater. Zwak zuur OxidWater, zoals het bij waterioniseerders ontstaat bij het maken van basisch water, kan erg goed worden gebruikt voor het begieten van planten. De planten kunnen daardoor een verbluffende vitaliteit krijgen. Voor snijbloemen is het beter om alleen sterk verdund zuur Oxidwater te gebruiken.

Terug naar boven

Waarom wordt door professor Vincent en dr.Walker mineraalarm water aangeraden?

Professor Vincent onderzocht halverwege de twintigste eeuw het verband tussen gezondheid en de hardheid van het water in Frankrijk. Hij stelde vast dat er een verband was tussen zacht water en een laag sterftecijfer en hardwater en een hoog sterftecijfer. Maar er zijn ook andere factoren die van belang zijn. In Frankrijk liggen alle grote steden in kalkrijke gebieden terwijl alle bergen juist arm aan kalk zijn. Het hoge sterftecijfer in de steden kan dus net zo goed door de luchtvervuiling, slechte microbiologische en fysikalische waterkwaliteit veroorzaakt worden.

Dr. Walker was een bekende Amerikaanse arts, hij dronk altijd gedestilleerd water en werd in goede gezondheid 100 jaar. Het wekt de indruk dat dit door het drinken van gedestilleerd water komt. Vaak wordt vergeten dat hij minstens evenveel vers geperste fruit- en groentesappen dronk. Hij gebruikte hiervoor altijd verse en kwalitatief goede producten. Omdat fruit en groente steeds meer van hun voedingswaarde en vitamine gehalte verliezen wordt het steeds moeilijker om je op deze wijze te voeden.

Wat we in ieder geval van dr. Walker kunnen leren is dat een dieet bestaand uit verse en rijpe vruchten die goed gekauwd worden of geperst in een goede sapcentrifuge of blender, een uitstekende bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Het beste is om de vrucht of de groente in zijn geheel te gebruiken.

Terug naar boven

Verlies ik gewicht door basisch Water?

Basisch water kan het afvallen ondersteunen. Veel afvalstoffen die in bind- en vetweefsel zijn opgeslagen zijn echter niet of nauwelijks op te lossen in water. We adviseren bij afvallen dan ook aanvullende en ondersteunende maatregelen.

Terug naar boven

Wat is het verschil in werking tussen basisch water en basische druppels of poeder en basische voeding?

Voedingsstoffen worden door het slijmvlies van de dunne darm opgenomen in het bloed. Dit slijmvlies is positief geladen. Onze voeding bestaat uit organische moleculen zoals suiker, eiwitten, koolhydraten en dergelijke. Deze moleculen zijn allemaal negatief geladen of hebben in ieder geval enkele negatief geladen uiteinden. Door de negatieve lading kunnen ze door het slijmvlies van de darm worden aangetrokken en opgenomen.

Basisch poeder wordt meestal opgelost in water, op die wijze ontstaan de opgeloste basische mineralen. Basische druppels bevatten meestal veel opgeloste basische mineralen die in water worden verdund. Maar opgeloste basische mineralen (bv. Ca++) zijn positief geladen en kunnen daarom niet door het slijmvlies van de darm aangetrokken en opgenomen worden. Basische mineralen kunnen alleen worden opgenomen als ze ingebouwd zijn in en dusonderdeel uitmaken van organische moleculen en daardoor negatief geladen zijn. Bij plantaardige voeding is dit het geval.

In basisch water zijn de basische mineralen geïoniseerd, dat wil zeggen ook negatief geladen.

Verder is er een groot verschil tussen basisch water en basisch poeder in de hoeveelheid die gebruikt kan worden. U kunt zonder problemen drie liter basisch water per dag drinken terwijl een vergelijkbare hoeveelheid basisch poeder eten fysiek erg moeilijk is.

Er is ook een verschil tussen de manier van opnemen van basisch poeder, druppels en basische voeding enerzijds en die van basisch water anderzijds. Basisch poeder en druppels en basische voeding verhogen de pH waarde van de maag, hierdoor kan meer maagzuur (HCL) gemaakt worden uit natriumchloride dat zich in het bloed bevind. Het natrium overschot in het bloed verhoogt de natriumbicarbonaatbuffer van het bloed. Wanneer de natriumbicarbonaat hoog genoeg is kunnen basen via het bloed door het lichaam worden vervoerd en op die wijze de pH waarde van het bindweefsel verhogen, een lange weg.

Basisch water wordt daarentegen direct via de darm opgenomen en via het bloed naar het bindweefsel vervoerd. Hier wordt langzamerhand de vloeistof in het bindweefsel en de lymfe vervangen waardoor deze steeds meer basisch wordt. De pH waarde van het speeksel kan regelmatig gemeten worden waardoor een goed inzicht kan worden verkregen in het verloop van de pH waarde.

Terug naar boven

Hoe kan ik de werking van basisch water vaststellen?

Wanneer u de werking van basisch Water wilt beoordelen let dan op de volgende punten:

– Let op uw gevoel van dorst, of uw zin om water te drinken. Test of het drinken van wat u gewend was te drinken, frisdrank of koolzuurhoudend mineraalwater, u nog steeds smaakt

– Let op de kleur en de geur van uw urine.

– Let op de frequentie van uw stoelgang, de geur en de kleur.

– Let op uw slaapbehoefte. Slaap is ook bedoeld om te ontslakken, om zuren kwijt te raken. Wanneer u ontzuurt door het drinken van basisch Actiefwater heeft u minder slaap nodig

– Ruik de lucht in uw slaapkamer ‘s ochtends. In de nacht worden zuren als gas vrijgemaakt. De lucht in de slaapkamer zal frisser gaan ruiken ‘s ochtends

– Let op uw conditie bij trappenlopen zonder pauze of langere afstanden lopen.

– Let op het ontstaan van spierpijn na het sporten, hoe lang houdt u last van spierpijn?

– Let op uw huid, vooral de “probleemgebieden”

– Let op uw trek om zoetigheid te eten

– Let op het ontstaan van tandsteen bij uw jaarlijkse bezoek aan de tandarts

Wanneer u objectieve waardes wilt hebben kunnen de volgende meetmethoden gebruikt worden

– De pH waarde van uw speeksel. Slikt u eerst drie maal uw speeksel door en spuug dan de nieuw gevormde speeksel op een pH meetstrookje

Bloeddruk

– De hartfrequentie onder belasting

– De zuurstof partiële druk van uw bloed (pO2 meting in het bloed)
<>br>
– De redoxwaarde van het bloed

– Het longvolume (longfunctietest)

– De klontering van bloedlichaampjes (donkerveldmicroscopie)

– Het energieveld van het lichaam (kirlian fotografie)

– Het energiepotentiaal van het lichaam ( energiemeting door verschillende soorten energetische meetmethoden)

Terug naar boven

Welke maatregelen ondersteunen de werking van basisch water?

Basisch water ondersteund het algemene welbevinden en heeft een positieve ondersteunende werking met alle bekende en gezondheidsbevorderende maatregelen. De vraag kan beter luiden:

Welke gezondheidsbevorderende maatregelen kunnen door het drinken van basisch water worden ondersteund? Het antwoord is eenvoudig:

Omdat alle gezondheidsbevorderende maatregelen gezondheidsbevorderende  ook een ontgifting nastreven is het drinken van basisch Water een ondersteuning van alle gezondheidsbevorderende maatregelen en methoden. Dr.Irlacher, kuur- en badarts heeft dit in zijn boek; : ServiceHandbuch Mensch” duidelijk beschreven.

Ter ondersteuning van ontgifting en reiniging van het lichaam worden de volgende punten geadviseerd:

Omgaan met stress: Psychisch uit balans en stress zijn zeer sterke verzurende factoren. Het aanleren en dagelijks uitvoeren van technieken en methoden zoals meditatie, yoga, autogene training, tai-chi en dergelijke kan een positieve en dus zuurverminderende werking hebben.

Recreatiesport: alle vormen van sport en beweging waarbij de lymfestroom wordt gestimuleerd zijn goed. Bijvoorbeeld springen op een trampoline, wandelen, tennis, volleybal.

Basische volbaden: De huid is het grootste uitscheidingsorgaan, door het nemen van een basisch volbad kunnen afvalstoffen en zuren worden uitgescheiden die door basisch Aciefwater moeilijk te bereiken zijn.

Basische en/of natuurlijke lichaamsverzorging: door een consequente basische huidverzorging of huidverzorging door het gebruik van producten bestaande uit 100% natuurlijke ingrediënten wordt de uitscheidingscapaciteit van de huid versterkt. U moet er wel rekening mee houden dat dergelijke producten sneller bederven omdat ze geen bacterie remmende zuren bevatten. Ondanks het snellere bederven is het belangrijk dat ze vrij van conserveringsmiddelen zijn. Bij bacteriële ontstekingen (bijvoorbeeld acne) of allergie kan als uitzondering ook zure huidverzorging en zuur ActiefWater worden gebruikt.

Saunabezoek: vooral het gebruik van een infrarood sauna. Het versnelt de uitscheiding van afvalstoffen en zuren via de huid, de haarvaatjes worden verwijd en de lymfestroom wordt gestimuleerd.

Hydroresonantie of detox voetbaden: het is aan te raden deze behandelingen onder toezicht van geschoolde mensen uit te voeren. Het zijn bijzonder effectieve methodes die via de voetmeridianen de gifstoffen uit het lichaam halen. Maar omdat ze invloed hebben op de “elektrische sturing” van het lichaam is het goed om deze methoden onder begeleiding van een arts of natuurgeneeskundig behandelaar uit te voeren.

Voetpleisters: via de uiteinden van de lichaamsmeridianen die zich in de voetzool bevinden kunnen gifstoffen worden afgevoerd. Tegelijkertijd wordt het hele lichaam gestimuleerd door de werkzame stoffen uit de pleisters.

Aderlatingen: bijvoorbeeld door bloed geven. De versterkte aanmaak van bloedcellen verbetert de kwaliteit van het bloed evenals de transportcapaciteit.

Mondhygiëne: mond- en tongreiniging door tongschaven en spoelen met natuurlijke desinfecterende producten. De mondholte is de meest bacterierijke plaats van het lichaam.

Colon-hydrotherapie: professionele darmspoeling. In de darm kunnen afzettingen ontstaan die rotting- en gistingsprocessen bevorderen. Een professionele darmspoeling kan veel blokkades oplossen en processen op gang brengen.

Darmontgiftende middelen: bijvoorbeeld uit gemicroniseerd mineraal zeoliet/clinoptiloliet. Deze stoffen kunnen gifstoffen die zich in de darm bevinden aan zich binden en op die wijze de vorming van gifgassen en de daaruit volgende vergiftigingen verhinderen zonder dat het mineraal in het lichaam opgenomen wordt.

Basische groene voedingssupplementen: uit algen, groente, alfalfa en groene graangrassen, deze bevatten uitermate veel basische en ontgiftend werkende stoffen.

Bloedgroependieet; het is belangrijk hier consequent in te zijn. De bloedgroepen onderscheiden zich door verschillende suikers aan de bloedlichaampjes. De mogelijkheid voor het opnemen van voedingsstoffen wordt hierdoor beïnvloed evenals de tolerantie van voedingsstoffen. Voeding die niet past bij de bloedgroep kan allergische reacties oproepen en tot zelfvergiftigingsverschijnselen leiden.

Glyco-voedingsstoffen: de bloedgroepensuiker. De acht essentiële suikers moeten via de voeding worden opgenomen. Vaak zijn deze, mede door het gebrek aan vitamine en spore elementen in de voeding, niet voldoende voorhanden. Een gebrek aan glyco voedingsstoffen kan functiestoringen van het lichaam veroorzaken. Net als bij voeding die niet past bij de bloedgroep kunnen allergische reacties en zelfvergiftigingsverschijnselen ontstaan.

Uiteraard is naast al deze adviezen ook algemeen gezonde leefstijl belangrijk. Dus voldoende beweging, voldoende slaap en zo mogelijk biologische voeding die zo weinig mogelijk gifstoffen bevat.

Terug naar boven

Waar moet je op letten bij de aankoop van een waterioniseerder?

Installatie: De installatie van een eenvoudige waterioniseerder op de kraan kunt u zelf doen. Meer professionele apparatuur, die direct kan worden aangesloten op de koudwaterleiding, wordt geadviseerd door een professional te laten installeren.

Ontkalken: Door de werkingswijze hecht calcium op de kathode tijdens de ionisatie. Daarom moet de ioniseerder regelmatig worden ontkalkt. Bij de IonBron® PROFESSIONAL waterioniseerder wordt dit gedaan door middel van een wisselend gebruik van de twee elektroden als anode en kathode. Basisch ActiefWater is dus meteen beschikbaar zonder vertraging.

Bij de IonBron® Standard Venus gebeurt de automatische ontkalking van de elektroden na de ingestelde waterdoorstroming met de ingestelde duur.

Filter wisselen: Het filter moet gemakkelijk te verwisselen zijn. Een goede actiefkoolstof filter wordt meestal gemaakt van kokosnoot schelpen of bamboe (zij hebben een zeer fijne poriën structuur) en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verwijderen van organische verontreinigingen in het water (hormonen, de anticonceptiepil, X-ray contrast vloeistof, antibiotica en andere geneesmiddelen, agrarische bestrijdingsmiddelen, enz., de meest voorkomende organische verontreinigende stoffen van het drinkwater). Aangezien de waterkwaliteit in Europa erg verschillend is, kan geen algemene aanbeveling voor de levensduur van een filter worden aangegeven. Om hygiënische redenen moet een filter volgens DIN – na uiterlijk 6 maanden vervangen worden.

Extra’s: Sommige waterioniseerders bieden de mogelijkheid na het filteren en voor de ionisatie extra stoffen toe te voegen. Deze mogelijkheid is vooral bedoeld voor toevoeging van extra calcium.

Bewaren: Als u basisch Water wilt bewaren om mee te nemen, gebruik dan indien mogelijk een glazen fles. Flessen gemaakt van polycarbonaat zijn ook geschikt. Gebruik geen metalen flessen omdat dit een reactie geeft met het water, en geen PET-flessen, omdat deze stoffen kunnen afgeven aan het basisch Water. Daarnaast zijn PET-flessen zeer positief geladen, zo neutraliseren ze de negatieve redoxpotentiaal van het basisch Water.

Schoonmaak flessen: Door het neerslaan van mineralen in flessen en glazen ontstaat een witte aanslag. Het ontstaat door het verschil in elektrische lading van geïoniseerd water en de glaswand. De mineralen zetten zich af op de glaswand. U kunt het oppervlak relatief gemakkelijk schoonmaken met 25% azijnzuur, aansluitend goed schoon spoelen.

BELANGRIJK: Menselijke (bloed)vaten zijn niet te vergelijken met glazen flessen, waar zich het calcium aan hecht. Van een ‘verkalking’ van het lichaam is geen sprake, omdat het bij deze “kalk” gaat om de neutralisering van door verzuring ontstane geconcentreerde zuurkristallen door (meestal lichaamseigen) calcium. Deze “kalk” is dus een zuur kristal – je kunt bijvoorbeeld Nierstenen niet oplossen in zuur, zoals een kalksteen of been, maar in een basische oplossing. Geïoniseerd calcium kan mogelijk gebruikt worden door het lichaam om de calciumvoorraden weer te vullen – maar hoe, en in welke mate de anorganische mineralen überhaupt opgenomen worden is door de wetenschap nog steeds niet duidelijk vastgesteld.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen basisch Water en andere methoden?

Omgekeerde osmose en gedistilleerd water zijn bijna volledig mineraalarm. Ze worden geproduceerd door verdamping en het opvangen van het water. (distillatie)Bij omgekeerde osmose wordt het water door een membraanfilter geperst waar alleen de kleine watermoleculen kunnen passeren, mineralen en andere stoffen worden tegengehouden. Direct na de productie zijn ze bijna neutraal, maar het water wordt snel zuur, omdat het reageert met de CO2 in de lucht.

Bij omgekeerde osmose systemen komt hier nog bij dat de omgekeerde osmose membranen de (voornamelijk basische) mineralen tegen houden, maar het kooldioxide door laat gaan. Omdat er een evenwicht tussen calcium en kooldioxide in het water is, bevat het water als het meer kooldioxide bevat ook meer kalk. Daarom is omgekeerde osmose water van leidingwater met een hoog kalkgehalte meestal zuurder dan omgekeerde osmose water van leidingwater met een lage calcium concentratie.

Omgekeerde osmose en gedestilleerd water hebben een hoog oplossend vermogen – gedestilleerd water kan zelfs omschreven worden als agressief- en zijn niet geschikt om de ‘afvalstoffen’ op te lossen in het menselijk lichaam, aangezien deze afvalstoffen bestaan uit geconcentreerde zuren, die gebonden zijn door een aantal basische mineralen. Uit de chemie weten we dat zure zouten niet oplossen in zure vloeistof. Een ionisatie van dit water is niet mogelijk omdat de elektrische geleiding te laag is.

Om de leidingen te beschermen bij sterk kalkhoudend water wordt ontkalkt water door ionenwisseling gegenereerd. De kalk wordt op een kunsthars afgezet, die daarvoor in de plaats natrium afgeeft en dit moet worden geregenereerd met zout. Ook filters zoals bv. Brita werken volgens dit systeem. Hier wordt in plaats van natrium waterstof afgegeven, de filters kunnen niet worden geregenereerd. Water ioniseerders kunnen probleemloos worden gebruikt na een ionenwisselaar.

Zuurstofrijk Water wordt geproduceerd door toevoeging van zuurstof. Het zuurstof molecuul is omringd door watermoleculen, maar vervliegt gemakkelijk. Zuurstofrijk water kan de zuurstof partiële druk pO2 in het bloed verhogen, maar niet de oorzaken van een lage pO2, verzuring, bestrijden. Basisch ActiefWater bevat door het overschot van OH– Ionen veel zuurstof, maar in gebonden vorm. Dit komt pas bij de stofwisseling vrij.

Geënergetiseerd of gevitaliseerd water wordt geproduceerd middels verschillende methoden:

  • Vibratie transmissie (bv. bronwater) beïnvloedt de trillingen van de watermoleculen
  • Mineralen (bijvoorbeeld kwarts) geven daarnaast geordende structuren
  • Magneten draaien de watermoleculen bij het langs stromen om hun eigen as en verkleinen en ordenen de cluster structuren
  • Turbulentie veroorzaakt sterke wervelingen, draaikolken in het water, verkleint de clusters, ordent de waterstructuren en bevordert de zelfreinigende kracht van het water – het is de meest natuurlijke vorm van energetiseren.

Al deze vitaliserings- en energetiseringsmethoden kunnen na de ionisering bij het basische water worden toegepast.

Terug naar boven

Welke criteria zijn belangrijk bij het uitzoeken van een apparaat om drinkwater te “maken”?

Er zijn zoveel verschillende methodes om leidingwater als het ware te “veredelen” of bewerken dat je al gauw het overzicht kunt verliezen. Om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen moeten eerst de criteria worden bepaald op basis waarvan een beslissing genomen kan worden. Omdat bij drinkwater het effect op mensen voorop staat gaan deze criteria vooral over de fysikalische en chemische parameters die invloed hebben op de gezondheid van mensen. Deze criteria zijn met name:

De geleidingssnelheid (gemeten in μS = microsiemens) of de weerstand (gemeten in Ω= ohm). Puur H20 kan geen stroom geleiden en heeft dus een hoge weerstand terwijl water met veel opgeloste mineralen een lage weerstand en een hoge geleidingsnelheid heeft.

Enkele “filosofieën” menen dat een hoge weerstand een teken is van goed water. Maar aangezien ons lichaam een “elektrisch” organisme is waarvan de interne communicatie berust op de geleiding van de kleinste elektrische signalen tussen de cellen kan deze veronderstelling niet juist zijn. Integendeel, een hoge geleidingsnelheid van het water maakt de signaaloverdracht gemakkelijker.

Water waar mineralen in opgelost zijn kan een structuur hebben terwijl water zonder mineralen geen structuur heeft. Water waarin mineralen in opgelost zijn, ook al worden deze niet in het lichaam opgenomen, verdient dan ook de voorkeur.

  1. De pH waarde is een criterium. Het belang is in de voorgaande hoofdstukken uitgelegd, de pH kan het beste basisch zijn.
  2. De clustergrootte; hoe kleiner de clustergrootte hoe beter het water in het lichaam kan worden opgenomen.
  3. Het zuurstofgehalte; hierbij is het van belang om te weten dat zuurstof niet alleen als gas (O2), maar ook “verstopt” in een hoge basische waarde in water gebonden kan zijn. Als basische waarde is de zuurstof zelfs beduidend stabieler dan als gas.
  4. Vrij van gifstoffen; het betreft hier met name de organisch-chemische belastingen zoals; antibiotica, hormonen, medicijnresten, pesticiden en dergelijke. Deze stoffen worden in de watertechniek door professionele actief koolstoffilters uit het water gefilterd. Hoogwaardige actieve koolstof wordt gemaakt uit kokosnootschalen of bamboe. De koolstof adsorbeert (laat aan zich vastplakken) alle organisch-chemische moleculen en laat gemiddeld minder dan 9% van de waarde achter in het water. Het effect van een filter is beter naarmate het water intensiever met de koolstof in aanraking komt, een blokfilter is daarom beter dan een granulaatfilter. Als je leiding water drinkt in West Europa is het bijna altijd voldoende om een goed actief koolstoffilter te gebruiken. Om hygiënische redenen is het belangrijk om de filter eenmaal per half jaar te vervangen.

Alle andere criteria zijn niet relevant voor de gezondheid of niet meetbaar/controleerbaar zoals het “energiegehalte” en de “vitaliteit” van het water.

Op basis van de genoemde criteria is een overzichtstabel gemaakt die de meest gangbare waterbehandelingsmethoden vergelijkt.

Terug naar boven